20230117 Harun Portrætter 161 (3)
Artikel - 10.04.25

Fra ord til handling: Nu må arbejdspladserne gøre deres

Der er sket noget den seneste tid. Opmærksomheden på, at arbejdsmarkedet spiller en afgørende rolle i et rumme kvinder i overgangsalderen er blevet større. Det var netop vores mål med at sætte fokus på overgangsalderen. Næste skridt er nu, at flere arbejdspladser bryder tabuerne ned og indfører konkrete initiativer.

Af Harun Demirtas, forperson i Din Sundhedsfaglige A-kasse (DSA)

I Din Sundhedsfaglige A-kasse har vi ét overordnet formål: At bane vejen for det bæredygtige arbejdsliv for vores mange medlemmer.   

Og netop det formål er årsagen til, at vi har sat fokus på, hvordan overgangsalderen påvirker arbejdslivet og jobkarriere. Og vi har fortalt om, hvordan nogle arbejdspladser formår at indføre tiltag, der hjælper. Vi har talt om det i vores podcast, vi har udviklet brugbare guides, optrådt i både trykte medier, nyhedsindslag og i annoncer på de sociale medier.  

Vi har arbejdet aktivt for både at pege på problemer og på løsninger, og vi har gjort det for at gavne den enkelte medarbejder og for at inspirere arbejdspladserne til handling.   

Det centrale budskab har været – og er stadig – at overgangsalderen påvirker så mange i arbejdslivet og i et omfang, så det bør ses som en fælles opgave at rumme og inkludere kvinder i overgangsalderen på arbejdspladserne.  

For lige så naturlig og uundgåelig, lige så barsk kan overgangsalderen være: 2 ud af 3 sundhedsfaglige kvinder fortæller, at deres arbejdsliv bliver påvirket af overgangsalderen – og det primært i negativ retning. Generne er mange – og for knap hver femte er de så alvorlige, at det resulterer i fravær – de fleste op til 7 sygedage årligt. Det giver tusindvis af sygedage. Hvert år.  

Men det stopper ikke her. For hver tredje undlader helt at søge mere ansvar eller nye opgaver. Det er ny og afgørende viden, der har stor betydning for udviklingen i vores arbejdsmarked og den enkeltes arbejdsliv. Det betyder, at overgangsalderen er at betragte som kvindernes anden store karrierehæmmer, hvor den første indtræffer, når familieforøgelserne kommer til.   

Denne anden karrierehæmmer fastholdes, hvis ikke arbejdspladserne anerkender og imødekommer de forandrede behov, der følger med overgangsalderen. Men i og med, at overgangsalderen for de fleste begynder, når de er imellem 45 og 55 år, så har det også en anden konsekvens. Og det er, at arbejdspladserne forpasser muligheden for at den fulde gavn af al den ro, stabilitet og erfaring, der er opsparet hos sundhedsfaglige kvinder i den alder.   

Det er et stort tab. For arbejdspladserne, for sundhedsvæsnet, for samfundet – og for alle og enhver, der har brug for den støtte, omsorg og pleje, som de sundhedsfaglige yder.   

Derfor er opgaven nu helt enkel: Arbejdspladserne bør inkludere overgangsalderen i en aktiv livsfasepolitik med især tre, konkrete fokuspunkter:   

For det første må de tage initiativ til at tale åbent om gener og behov, fx i MUS-, trivsels- og seniorsamtaler.   

For det andet må arbejdspladserne aktivt beskæftige sig med overgangsalderen – fx i intern kommunikation, netværksgrupper, webinarer mm., og derved øge vidensniveauet og sætte fokus på emnet på arbejdspladserne.   

Og for det tredje må arbejdspladserne tilpasse sig behovet for fx hvileområder, lettere uniformer og fleksible forhold, der tager højde for individuelle forskelle.   

Sådanne tiltag vil ikke alene gavne den enkelte, men de vil også styrke tiltrækning og tilknytning og er således en fordel i konkurrencen om arbejdskraft.   

Vi har allerede opnået mere, end vi havde håbet på, da vi startede kampagnen. Bred medieomtale med indslag i TV2 News og Nyhederne på TV2 samt annoncering har betydet, at mere end 100.000 har deltaget i kampagnen – og dermed er blevet klogere på overgangsalderen. På bare få uger har vi løftet et underbelyst emne op i offentligheden, involveret tusindvis af medlemmer og sat konkrete handlinger på dagsordenen.  

Nu er det op til arbejdsgiverne at tage de næste skridt. Og gøre arbejdsmarkedet rummeligt og inkluderende – også overfor kvinder i overgangsalderen. Det vinder vi alle ved.  

Faktaboks: Så langt nåede kampagnen ud:  

Kampagnen er nået ud til mere end 200.000 danskere  

Mere end 100.000 har engageret sig i kampagnen  

Informationsvideoerne er blevet set næsten 84.000 gange  

Mere end 10.000 har læst én eller flere af vores artikler om emnet  

Og mere end 2.000 har skrevet sig op til vores guides  

  

Om kampagnen:   

Kampagnen er baseret på rapporten Overgangsalder på Arbejdspladsen, der er støttet af Velliv Foreningen og er udført i samarbejde med rådgivningsfirmaet DISCUS og Din Sundhedsfaglige A-kasse. Journalist Dorte Mosbæk har taget initiativ til projektet.