Tips til dit CV

Hvordan skriver man et godt CV? Her får du en række gode råd og eksempler.

Dit CV skal beskrive det, der er relevant og vigtigt for arbejdsgiveren at vide om dig som potentiel ny medarbejder. Et godt CV er afgørende for dine muligheder som jobsøger. I mange tilfælde afgør arbejdsgiveren ud fra en hurtig gennemgang af de indkomne CV’er, hvem der skal i betragtning til en jobsamtale. Det er derfor vigtigt, at dit CV er målrettet og overskueligt.

CV - hvorfor og hvordan

Dit CV har til formål at give arbejdsgiveren overblik over hvilke faglige og personlige kvalifikationer, kompetencer og erfaringer, du kan tilbyde, og som passer ind i de behov, han har. Dit CV skal derfor være målrettet og tilpasset det konkrete job, du søger – hver gang!

Undersøgelser viser, at de fleste arbejdsgivere kigger på dit CV først og bruger det som en slags tjekliste til at se, om du har nogle af de kompetencer, der er brug for.

Du kan udforme dit CV på flere måder. Den mest almindelige opstilling er den, vi anbefaler her, hvor du lister dine erfaringer i omvendt kronologisk rækkefølge, således du skriver det, du senest har lavet først.

Udform dit CV med nogle tydelige overskrifter og nævn seneste aktiviteter først under hver overskrift. Benyt og fremhæv overskrifterne: Personlige data, uddannelse (husk kliniske undervisningsperioder og bachelorprojekt med angivelse af titel), erhvervserfaringer, andre relevante aktiviteter (husk frivilligt arbejde), udlandsophold, sprog, IT og privat.

Forskel på brutto CV og målrettet CV

Du kan med fordel lave et brutto-CV, som indeholder alt, hvad der er relevant at vide om dig i jobsøgningssammenhæng. Det vil sige alle erhvervserfaringer, uddannelser (efter folkeskolen), kurser, frivillige aktiviteter, interesser, rejser, sprog, IT, kørekort, familieforhold.

Når du søger et konkret job, plukker du det ud fra brutto-CV’et, som er relevant og målrettet det konkrete job. Der kan for eksempel være nogle erhvervserfaringer, der er mere relevante end andre i forhold til det job, du søger. De erhvervserfaringer, der er relevante, skal du beskrive detaljeret i dit CV, så arbejdsgiver kan se i hvilket omfang, du har erfaring med/kendskab til de opgaver, han søger en ny medarbejder til. Det er således vigtigt, at dit CV afspejler de behov, stillingsannoncen beskriver.

Du får lettere ved at søge job, hvis du løbende vedligeholder det CV, som indeholder alle dine erfaringer. For med et brutto-CV vil du til enhver tid kunne søge job med en målrettet ansøgning og et CV, der matcher jobbet.

Udarbejdelse af selve CV'et
Layout

Dit CV skal være overskueligt. Du kan finde mange skabeloner enten i Word eller på nettet. Du kan hente skabeloner til dit CV her: Hit med jobbet, skabeloner til ansøgning og CV, eller du kan tage udgangspunkt i denne CV-skabelon.

Et godt layout er vigtigt for et CV. Som minimum skal alle marginer og indryk flugte. Din brug af forskellige bogstavstørrelser og typer skal være konsekvent. Hvis du laver punktopstilling, så brug den samme type opstilling hver gang. Ellers er det kun din fantasi, der sætter grænser for layoutet, så længe du husker at vurdere, om dit layout vil falde i god jord hos arbejdsgiveren. Du skal skabe genkendelighed mellem CV og ansøgning, så begge har samme udtryk. Det gør du fx ved at vælge samme skrifttype og opsætning.

Kontaktoplysninger

Dine kontaktoplysninger skal også fremgå af dit CV. Det vil sige dit fulde navn, din adresse, dit telefonnummer og mailadresse. Hvis du har valgt en skabelon, ligger oplysningerne ofte i sidehoved eller margen.

Foto

Det er en god ide at indsætte et foto i dit CV (og/eller din ansøgning). Vælg et foto i portrætformat, hvor man kan se dine øjne, og hvor du har en afslappet men professionel udstråling.

Mange arbejdspladser vil gerne se et billede af ansøgerne, når de læser CV og ansøgninger. Vælg dit billede med omhu, så du sender de rette signaler. Sætter du et partybillede på og skriver, at du er meget seriøs, så hænger det ikke sammen. Vælg et billede, der understøtter dig i forhold til jobbet og udstråler din faglige profil.

Husk at lave et prøveprint, så du kan se, hvordan dit billede ser ud på print. Det bliver tit en del mørkere end det, du ser på din computerskærm. Du kan evt. redigere billedet eller finde et lysere foto, så det også fungerer, hvis dit CV bliver printet på papir.

Skriv en faglig præsentation/profil

Begynd dit CV med en faglig præsentation / profil. En præsentation er en kort beskrivelse af det vigtigste i dit liv, som gør, at du er kvalificeret til jobbet. Det kan for eksempel være værdier, faglige kompetencer, præferencer og ønske om ny udvikling. Den skal være målrettet jobbet, du vil søge men lidt mere overordnet end det, du skriver i din ansøgning. Skriv din præsentation i nutid og fortæl, hvad du kan bidrage med. Husk på, at det altid skal ses i forhold til, hvad arbejdspladsen efterspørger.

Hvis du har svært ved at komme i gang med den faglige præsentation, kan du starte med at overveje følgende spørgsmål: Hvad driver dig? Hvad brænder du for? Hvad vil du gerne udrette? Hvorfor valgte du at læse netop dette fag? Hvad er dine spidskompetencer?

Erhvervserfaring

I dit CV skal du skrive, hvad du har arbejdet med i de jobs, du har haft. Det er også vigtigt at nævne:

  • På hvilket niveau du har arbejdet
  • Hvilke erfaringer du har gjort dig
  • Hvilke ansvarsområder du har haft

Du skal tage det med, der er relevant for jobbet, du vil søge. Hvis du har haft en række småjobs uden relevans, så kan du eventuelt samle dem og skrive diverse job og bare nævne, hvor du har arbejdet.

Husk, at du som studerende kan skrive praktikperioder under erhvervserfaring og i det hele taget uddybe områder på dit CV, der viser dine kompetencer i forhold til, jobbet du søger.

Uddannelse

Skriv dato/årstal for dine uddannelser fra gymnasieniveau og frem. Tilføj titel på din bachelor eller speciale, hvis det er aktuelt for jobbet, du søger. Du kan også vælge at skrive dine praktik- eller klinikophold på. Du skal ikke medtage din folkeskole.

Andre kompetencer

Har du deltaget i frivilligt arbejde, har du haft et udlandsophold, nogle særlige kurser, eller taler du flere sprog, så husk at tage det med i dit CV. Det er ikke kun din uddannelse, der kvalificerer dig til jobbet.

Fritidsinteresser/privat

De fleste vil gerne læse lidt om, hvad du laver, når du ikke studerer eller er på job. Tænk over, hvad du skriver. Det kunne fx være noget om, hvad dine fritidsinteresser giver dig, og hvordan du lader op og får energi. Her kan du måske bruge lidt humor, når du formulerer dig.

Referencer

Referencer er som udgangspunkt noget, du har med til en samtale. Skriver du referencer i dit CV, så fortæl dine referencer, at du nævner dem, så er de forberedt på at blive kontaktet. Når de ved, hvilket job du søger, kan de også bedre udvælge, hvad de vil sige om dig.

Send din ansøgning og CV

Når både ansøgning og CV sidder lige i skabet, er det tid til at sende dem. Det er godt at være blandt de første ansøgere, for så bruger arbejdspladsen måske lidt mere tid på den enkelte ansøgning. Det mest typiske er at udfylde og ansøge med et digitalt skema på nettet eller sende ansøgning og et CV via e-mail.

Hvis arbejdspladsen ønsker at få ansøgning og CV sendt elektronisk, så lav en PDF med begge dokumenter samlet og send den. Når du sender i PDF format, er du sikker på, at layout og indhold ser rigtigt ud, når modtageren åbner filen. Du gemmer en fil som PDF ved at vælge PDF under Print. Eller du kan vælge at eksportere til PDF.

Sparring på CV og ansøgning

Vi hjælper dig videre i din karriere, uanset om du er i beskæftigelse eller er ledig. På vores sparring og coaching samtaler udfordre vi dig på indhold og form i dit CV og din ansøgning.

Læs mere

Ny app: Find dit næste job på Din Sundhedsfaglige Jobportal

Danmarks bedste overblik over ledige stillinger for sundhedsfaglige bachelorer og akademikere. Som noget nyt kan du hente jobportalen som app på din telefon.

Læs mere